Vi vill göra vad vi kan för att du ska få förtroende för oss
Människor som kommer till oss på domstolen och medverkar som parter eller vittnen kan vara mycket utsatta. Många vet inte hur det går till i domstolen och känner därför ängslan eller nervositet.
Jag minns till exempel en person som var kallad som brottsoffer till en av mina förhandlingar. Han satt till en början och flackade med blicken och tycktes uppleva situationen som obekväm. Men efter att han hade fått reda på vilka vi i rättssalen var, vilken funktion var och en av oss hade och när under förhandlingens gång han själv skulle få möjlighet att prata upphörde med ens hans oro. Nervositeten ersattes med ett lugn. Flackandet med blicken från den ene till den andre försvann.
Det är erfarenheter som dessa som har fått mig att inse att vi inom domstolarna måste göra vad vi kan för att du som medborgare ska få bättre kunskap om oss, vad vi gör och hur det går till hos oss på domstolen. För om inte vi själva förmedlar det, vem ska då göra det?
Olika rättsfall debatteras flitigt i media. Ofta tycker de som kommer till tals att domstolen har dömt fel på ett eller annat sätt. Många av de som uttalar sig har förstås klart för sig hur det går till i domstolen. Domstolen ställs ofta inför svåra bedömningar och det är inte något konstigt att man kan tycka att en anklagad person som har frikänts egentligen borde ha dömts eller att det straff som domstolen har dömt ut har varit för milt eller för strängt. Ibland gör ju faktiskt även vi domare olika bedömningar sinsemellan.
Men om de som ifrågasätter domstolens bedömningar gör detta utan att ha kännedom om vilka spelregler som gäller i domstolen är det däremot ett problem, som i förlängningen kan leda till att du som medborgare tappar förtroendet för domstolarna. Och det är i sin tur ett jätteproblem eftersom domstolarna i en demokratisk rättsstat som Sverige står och faller med att du har förtroende för det vi gör.
Vi som arbetar inom domstolarna inser att vi måste göra vad vi kan för att du som medborgare ska förstå vår verksamhet. Undersökningar visar nämligen att ju mer man vet om oss, desto större förtroende har man för oss. Det kräver av oss att vi är tillgängliga för dig och att vårt beslutsfattande präglas av öppenhet. Öppen domstol är ett exempel på vad vi gör för att du ska kunna få en tydligare bild av vilka vi är och hur vårt arbete egentligen går till.
Vi arbetar även på andra sätt för att stärka ditt och andra medborgares förtroende för oss. Detta arbete går framför allt ut på att förbättra vårt bemötande av de som kommer till domstolen som parter och vittnen och på att skriva begripligare domar som människor kan förstå utan att behöva ta hjälp av en jurist. Genom att förbättra vår kommunikation hoppas vi också att det ska vara möjligt för medierna att ge en mer allsidig och nyanserad bild av det vi gör.
Och vi har höga målsättningar. Om du måste delta i en rättegång är det vår uppgift att se till att du känner till vad som förväntas av dig. Du ska också uppleva att vi är intresserade och har förståelse för dina specifika behov och förutsättningar i kontakterna med oss. Vi strävar även efter att du som läsare av våra domar ska förstå språket, hitta i texten och begripa våra resonemang.
Om du tycker att vi inte håller måttet, tveka inte att höra av dig till oss och tala om för oss vad du tycker. För om vi inte vet vad du tycker vi gör fel, kan vi inte heller göra något åt problemet eller förklara för dig varför något kanske ibland måste göras på ett visst sätt för att lagen och rättssäkerheten kräver det. Dina och andra medborgares påpekanden krävs för att vi ska kunna vidga vårt perspektiv och sätta oss in i hur du och andra uppfattar oss. Och om vi inte klarar av att göra det kommer vi aldrig att nå våra målsättningar eller få ditt förtroende.
Kategori: Bemötande, Domskrivning, Förtroende, Media, Öppen domstol, Rättegång Dela