• Hem
  • Våra skribenter
  • Om ”Min vardag”
  • Öppen domstol

    En vanlig dag på hovrätten – en avgörande dag för den som väntar på en dom

    Skrivet av Peter Islander, hovrättsråd, Hovrätten för Västra Sverige Peter Islander, hovrättsråd, Hovrätten för Västra Sverige
    15 oktober, 2013

    En vanlig dag på hovrätten kommer jag i kontakt med flera olika typer av mål, men det vanligaste är att jag arbetar med brottmål. Det tar för det mesta lite tid innan en överklagad brottmålsdom från tingsrätten avgörs av hovrätten. De inblandade har då oftast fått lite distans till det hela och är lugnare än de var i tingsrätten. Ändå märks det tydligt att många är nervösa och tycker att det är obehagligt att komma till domstolen. 

    Trygghet är viktigt
    Jag försöker alltid att se till att alla känner sig trygga i rättssalen och att alla förstår att domstolen lyssnar på deras argument eftersom jag vet att hovrättens dom kommer att få stor betydelse för dem. Inte sällan kan en persons hela framtid hänga på om han eller hon döms för brottet eller inte, och vilket straff det blir fråga om ifall personen döms.

    Brottsoffrets känsla av upprättelse
    Det är vanligt att de som döms för brott har något slags missbruk, eller på annat sätt befinner sig i en svår social situation, och det kan vara svårt att hitta ett straff som är både tillräckligt strängt och till hjälp för att personen inte ska begå fler brott. I dessa fall har domstolen nytta av olika utredningar som görs av andra myndigheter, men också av uppgifter som lämnas direkt under rättegången. Det blir också mer och mer tydligt att straffet är viktigt även för brottsoffret och att detta hänger ihop med känslan av upprättelse. Även skadeståndet och dess storlek spelar en sådan roll för brottsoffret.

    Andra typer av mål
    Det finns också många andra typer av mål än brottmål som har stor betydelse för de inblandade. Mål om vårdnad, boende och umgänge med barn är exempel på mål där hovrättens dom helt kan förändra de inblandades vardag och där föräldrarna ibland går mycket långt i sina försök att få som de vill. I denna typ av mål utgår domstolen alltid från vad som är bäst för barnet, vilket kan vara svårt att förstå för den förälder som sätter sina egna behov främst.

    Krav på stor sakkunskap
    Exempel på mål där hovrättens dom kraftigt kan förändra de inblandades ekonomiska situation är mål om fel i fastighet där köpare och säljare av ett hus inte kommer överens om vem som ska stå för kostsamma och nyupptäckta fel i huset och mål om utmätning av lön där det ska bestämmas hur mycket pengar en person ska få ha kvar att leva på varje månad efter att ha betalat på sina skulder.

    Mål som rör större tvister mellan olika företag kan ibland vara helt avgörande för frågan om företagen ska kunna drivas vidare och de anställda ha kvar sina arbeten. Dessa mål kräver ofta att hovrätten har stor sakkunskap inom olika områden. Även mål om konkurser och företagsrekonstruktioner kan påverka många människor.

    Utvecklande och omväxlande vardag
    Den stora betydelse som hovrättens domar har gör att det ställs höga krav på domstolen. Hovrättens domare har ofta långa diskussioner för att bestämma en rättvis och lämplig dom. Dessa diskussioner, som kallas överläggningar, får de inblandade inte lyssna på, men överläggningarna ligger till grund för den skriftliga dom som sedan skickas ut. Inom domstolen diskuterar vi mycket hur vi ska skriva för att alla inblandade lättast ska förstå hur domstolen resonerat och vi försöker ständigt förbättra oss och skriva ännu mer tydliga domar.

    Jag tycker att mitt arbete är både viktigt och omväxlande. Jag måste ständigt vara uppmärksam på olika saker för att komma fram till en bra dom. Min vardag på domstolen är därför alltid utmanande och utvecklande.

     

    Kategori: Bemötande, Domarrollen, Domstolens uppdrag, Förtroende Dela
    ← Tjänstgöring i Kosovo (föregående inlägg)
    (nästa inlägg) En vanlig arbetsvecka för Högsta domstolens ordförande →
    Öppen domstol

    Senaste inläggen

    • Om ”Min vardag”
    • Förutsättningar för en lyckad rättegång vid tingsrätten
    • En vanlig arbetsvecka för Högsta domstolens ordförande
    • En vanlig dag på hovrätten – en avgörande dag för den som väntar på en dom
    • Tjänstgöring i Kosovo

    Områden

    Asylmål Bemötande Domarrollen Domskrivning domstol.se Domstolens uppdrag Förlikning Förtroende Högsta domstolen Högsta förvaltningsdomstolen Internationellt uppdrag Kvinnofridskränkning Media Migrationsdomstol Migrationsmål Muntlig förhandling Nämndemän Prejudikat Rättegång Rättsskyddsförsäkring Rättssäkerhet Tvistemål Utbildning Vittne Öppen domstol
    Sveriges domstolar

    Länkar

    Om "Min vardag" Våra skribenter

    Externa länkar

    Oppendomstol.se Domstol.se